Åsa Eriksson


Åsa Eriksson, född 1962 i Umeå, numera boende och verkar i Stockholm.

"Om någon frågar mig. Vad målar du för något?
Svarar jag; jag målar min längtan efter själslig tillfredsställelse.
Jag målar platser i naturen som jag kan 'kliva in i' och där fantasin får flyga fritt och öppna mina sinnen och där jag känner fris och glädje."


Jag målar motiv i vilka jag själv vill vistas…
Jag önskar alltid att lämna ett fönster lite öppet på glänt till mina tavlor, som en möjlighet för betraktaren själv att stiga in igenom och upptäcka sin alldeles personliga berättelse.
Står det inte någon på lur bakom trädstammen därborta och kikar på oss? Hörs inte ett skratt nerifrån båtbryggan? Vad försiggår egentligen ute i bersån? Vad kommer att där sägas eller utspelas när ögonblickets frysning upphört ?
Konstnärinnan som vill locka vår fantasi med ut på äventyr heter Åsa Eriksson och hennes sinneliga tavlor vibrerar av färg och poesi. Åsa har så länge hon kan minnas tecknat och målat, visst har hon gått olika teknik- och oljemålningskurser genom åren, men hon ser sig själv som en autodidakt konstnär med stor glädje och passion för måleriet – något man känner vid betraktelsen utav hennes tavlor.


Åsa målar motiv i vilka hon själv skulle vilja vistas. Den där skogsgläntan där ljuset sirligt finner sin väg ner till dig genom det förtätade lövverket en tidig vårförmiddag. Där allt är lugnt och stilla och andas harmoni. Där man får sitta stilla en stund och alstra denna känsla av helhet och lugn som vi alla behöver så väl, menar Åsa.
Det är där, i naturen, som hon förstår och når de stora sammanhangen i tillvaron och kan uppleva en oerhörd frid och Erikssons tavlor vibrerar av denna frid och harmoni. Denna fantastiska skönhet som faktiskt existerar här på vår jordmoders rygg, eller som Henri Matisse uttryckte det ``det finns blommor överallt, för dem som tar sig tid att se efter. ´´
Åsas bilder påminner oss om de små stunderna som fixerar oändligheten, får oss att ana en samhörighet mellan tid och rum, mellan det stora och det lilla. Så är också Åsas konst på något sätt tidlös och poetiskt allmänmänsklig. Hon tecknar det skönas lovsång, men i detta sköna ryms så mycket mer av livets alla nyanser och väcker frågan, kan inte även de vara en del utav existensens skönhet?


En tavla signerad Åsa Eriksson är en sinnlig helhetsupplevelse och en magisk lek med ljus och färg, så låter också konstnärinnan sig ledas av färgernas ingivelse då hon skapar. I ett rum med högt i tak och genom vars stora fönster det ljus dagen bjuder på kan flöda generöst in igenom, skapar sig Åsa en bekväm oas, varifrån hon kan sitta och iaktta den tomma kanvasen. Sedan litar hon till att färgerna åter skall leda henne ut på spåren i hennes utforskande av fantasin och vällustens värld.  Det är recis som när man var liten och gick på upptäcksfärd, berättar hon, jag har inte en aning om vart färgerna och ljuset ska komma att leda mig. Denna spontanitet och leklusta är också ett signum för Åsa Erikssons konst men ett har tavlorna alltid gemensamt, de är motiv i vilka målarinnan själv skulle vilja vistas. Jag förstår henne, för Åsa har en unik förmåga att fånga det där lite extra i livet, det där som är så oändligt vackert och ändå så mycket mer, fast samtidigt ytterst jordnära och påtagligt. Man påminns om att vi inte behöver ta vår tillflykt någon annanstans, utan livets fantastiska magi finns här runt omkring oss ständigt,  för den som tar sig tid att se efter ...

Separata utställningar

2012 Galleri Källan, Skanör
2011 Galleri Couleur, Stockholm
2011 Galleri Ferm, Göteborg
2010 Galleri Couleur, Stockholm
2009 Galleri Couleur, Stockholm
2009 Galleri Edvard, Siggesta Gård, Värmdö
2007 Galleri Couleur, Stockholm
2007 Galleri Edvard, Siggesta Gård, Värmdö
2006 New York 5 East, 48th street, church of Sweden
2005 Galleri Edvard, Värmdö
2005 Konsthandel och galleri Couleur
2004 Galleri Edvard, Värmdö
2003 Konsthandel och galleri Couleur
2001 Stockholm Art Fair/Couleur, Stockholm
2001 Galleri Edvard, Värmdö
2000 Stockholm Art Fair/Couleur, Stockholm
2000 Galleri Edvard, Värmdö
1999 Galleri Edvard, Värmdö
1998 Galleri Edvard, Värmdö
1998 Galleri glas & konst, Solna
1997 Kroken, Nynäshamn
1995 Galleri Nord, Arsenalgatan, Sthlm

Sam-utställningar

2007- Samt deltar i samlingsutställning/sommarsalong på Galleri Coleur Stockholm, återkommande varje år i början av juni sedan 2007
2000 Haga konstsalong, Hagaparken
2000 Lions Club, Skeppsholmen, Värmdö
1999 Galleri Edvard, Värmdö
1998 Galleri Edvard, Värmdö
1997 Magasinet, Siggesta gård, Värmdö


Titta gärna till Åsa's premiärvernissage! på Galleri Ferm.

Olja på duk, 100 x 130 cm.