Antoni Tápies

 

Antoni Tàpies föddes i Barcelona 1923 och dog 2012.
Visade konstnärliga talanger från tidig ålder. Under det spanska inbördeskriget, var Tàpies i Barcelona, bevittnar fruktansvärda fasor och förblir djupt oroad för resten av sitt liv av lidande han bevittnat. År 1942, efter att ha återhämtat sig från en allvarlig sjukdom efter en hjärtattack, han började göra kopior för oljor av verk av van Gogh och Picasso. Ett år senare Tàpies inskriven på ett lag vid universitetet i Barcelona men 1946 hoppade av för att ta upp måleriet på heltid.

Hans tidiga arbeten anställda en mängd olika material som jord, tidningar och rep. År 1947 producerade han även gravyrer och 1948, tillsammans med en grupp unga författare och konstnärer, översyn, Dau al Set bildades. I detta år Tàpies hade sin första separata utställning, och reaktionen var en av ilska och kontroverser. Med hjälp av ett stipendium från den franska regeringen flyttade Tàpies till Paris 1950. Han stannade ett år, varefter han grundade sig i Barcelona. Genom 1952 hans stil fått en mer geometriska utseende och var mer intresserade av studier av rena färger, till exempel "skrapning på Red" (1952) och "Grey Ochre" (1953). År 1955 gav han en föreläsning vid Santander Summer University diskutera sin syn på konst, att plädera för vikten av spontanitet i konst och behovet av att improvisera bort från traditionen. 1959 såg Tàpies öka sin arbetstakt avsevärt.

År 1969 publicerade han en rad polemiska artiklar försvara frihet i konsten och i sin essä, ingenting Mean, publicerad 1979, fortsatte han att försvara sina skäl för att införliva vardagliga föremål i hans arbete. Han har arbetat i en rad olika medier, inklusive skulptur och litografi. Hans starka idéer har varit oerhört inflytelserik och hans konst har varit mycket uppskattad, vann flera topp priser i internationella tävlingar.