Ingbritt Irene Lagerberg

Ingbritt Irene Lagerberg

Signaturen ii står för Ingbritt Irene Lagerberg. Hon föddes kl. 14.10 en nyårsafton på Trädgårdsgatan 8 i Kungälv.

När vi frågade om familjen svarade hon: Fortfarande omgiven av ”Alla dessa män” (titeln på en målning jag gjort). Jag växte upp med 2 bröder, skaffade en make och två söner.
Hennes konstnärliga bana startade mycket tidigt i livet efter hennes behov att uttrycka sig medelst bilder. Alla målningarna är händelser som är förankrade i verkligheten.
Lagerberg använder sig av en del olika tekniker, bl.a. olja, tempera, akryl, gouache, olika grafiska tekniker och betong och järn.

”Det var en förälskelse, som en blixt slog den ner när jag såg mitt handgjorda papper. Vi är oskiljaktiga”, svarade hon när vi ville veta om något roligt målarminne.
Lagerberg påstår, att konsten är lika allvarlig som livet och även att om betraktaren är intresserad så finns det ett budskap i alla hennes målningar.

När Lagerberg börjar måla sin bild så vet hon på ett ungefär hur den kommer se ut när den är klar då hon följer en inre bild.
Vi undrade om hon hade målningar som inte var klara och det hade hon tydligen massvis i sin ateljé.

”Jag vill att mina betraktare skall se på mina tavlor med intresse och fantasi!”

Ingbritt- Irene Lagerberg föddes 1943 i Kungälv. Hon växte även upp i Kungälv, men har bott i Göteborg de senaste 30 åren. Hon har arbetat som konstnär i mer än 20 år.
Ingbritt är utbildad vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän samt studerat privat för Ole Lambertsson och Allan Lloyd-Mcoyd.
Hennes första utställning hade hon 1979.
Lagerberg har utställningar i Sverige och Norge och är respresenterad på svenska företag som Ericsson, AGA, Postgirot och Stadshypotek, för att nämna några.

”Tempera på handgjort papper från mullbärsträdet. På detta speciella papper målar jag med tempera som jag blandar enligt urgammalt recept. Jag tycker att det passar mycket bra, det uppstår en slags symbios. Papper är mycket gammalt, liksom tempera som fanns före oljefärgen.

Stolar har personlighet. Det finns rustika stolar som är som vardagsmänniskor. Stolarna är grupperade så de skildrar olika skeenden i livet. Även de engelska stolarna, traditionstyngda och självklara, vill jag se som ett uttryck av väntan och förväntan i positiv bemärkelse.

Mina bilder är koloristiska med klara starka färger. Jag använder mig av kontrastfärger, dvs. färger som förstärker varandra. Just koboltblå förekommer som bakgrund i flera målningar. Det rör sig inte om avmålningar, utan allt är skapat med fri fantasi.”

Litografi, ca 20 x 12 cm.
Litografi, ca 18 x 30 cm.
litografi, ca 54 x 74 cm.
Serigrafi, ca 30 x 40 cm.
Serigrafi, ca 50 x 40 cm.
Serigrafi, ca 57 x 37 cm.
Serigrafi, ca 57 x 57 cm.
Orginal
Orginal, ca 20 x 20 cm.
Olja på duk ca. 120 x 60 cm.
Orginal, olja på apper ca. 100 x 90 cm.
Orginal, olja på papper ca. 80 x 95 cm.