Ulrika Hyman-Vallien

Ulrika Hyman-Vallien 

 

Född den 24 mars 1938 i Stockholm, är en svensk konstnär som arbetar huvudsakligen med glas och måleri. Hon är känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar.

Utbildningar

Ulrica Hydman gick på Konstfack i Stockholm där hon läste keramik och glas. Hennes lärare där var bl. a. Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963. Efter avslutad utbildning gjorde de 1961-1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Väl hemma i Sverige igen erbjöds Bertil Vallien jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och snart flyttade båda från Stockholm till den lilla glasbruksorten i Småland.

 

Liv och verk

Ulrica Hydman-Valliens typiska vaser

Ulrica Hydman-Vallien lever i högsta grad upp till begreppet allkonstnär. Mest känd är hon för sina glas och akrylmålningar, men hon producerar även keramik, akvareller och textilier. Hon började som keramiker men med åren har leran fått lämna plats för andra uttrycksformer och sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare.

Det skulle dröja ända till 1972 innan Ulrica Hydman-Vallien debuterade som glaskonstnär. I protest mot den konservativa branschen - som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer - bestämde hon sig för att debutera med Råttskålen. Pjäsen var tänkt att passa som exklusiv gåva, men hon dekorerade glasskålen med stora svarta råttor och skålen ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion. Det hindrade henne dock inte att forsätta med sina egenvilliga idéer, och det med framgång! Hon är också en av de 50 utvalda konstnärer runt om i världen som har fått det prestigefyllda uppdraget att utsmycka British Airways flygflotta, allt från flygplansstjärtar till servetter, porslin, biljetter och brevpapper.

 

 

Orginal
Övriga