Corneille van Beverloo

Corneille van Beverloo 1922 - 2010.

Corneille van Beverloo föddes av holländska föräldrar i Liège i Belgien 1922. Efter avslutad skolgång studerade han teckning vid Konstakademien i Amsterdam1940-43. Som målare är han autodidakt.
Första utställningen visades 1946 i den holländska staden Groningen tillsammans med konstnärerna i den Nederländska Experimentgruppen Reflex.
Corneilles första resa till Paris gjordes 1946 och redan från första stund kände han sig hemma i den bultande konst- och världsmetropolen.
Tillsammans med Karel Appel, Asger Jorn, Dotremont och Constant var Corneille med vid bildandet av COBRA-gruppen i Paris 1948. Till gruppen anslöt sig även många andra konstnärer, poeter och arkitekter, bland andra de svenska konstnärerna C-O Hultén, Max Walter Svanberg och Anders Österlin.Corneilles bilder är en spegel. De uttrycker sinnliga motiv där kvinnan, katten och fågeln oftast avtecknas mot en djupröd, mörkblå eller citronfärgad himmel.
Bilderna är reflexer av våra innersta visioner om det lidelsefulla, behagfulla och sköna.
Mjukt flödande färger skapar skarpskurna ögonblick som på en och samma gång kan vara drömda och upplevda. Dessa speglingar hos Corneille öppnar upp ett fönster som vetter mot fantasilandskap där kvinnan och fågeln är i symbios. Kvinnan blir bärande för det vackra och vällustiga, fågeln för frihet och kraft.


Under sina resor runt om i hela världen har Corneille fått impulser och inspiration till nya verk. Särskilt har de många färderna till Afrika berikat hans konst och under de resorna har hans intresse för den afrikanska konsten väckts till liv Corneille är en hängiven samlare av afrikanska skulpturer och masker.
Alltsedan debuten i Groningen för över ett halvt sekel sedan har Corneille medverkat i hundratals utställningar på gallerier och museer över hela världen.

Corneille har fortfarande barnet inom sig. Han är ständigt på väg. "Corneille tojours en route" Corneille inventerar verkligheten, både den inre och yttre. Färgskalan i hans bilder spänner över ett brett spektrum, det röda möter det gröna, det gula möter det blå. Det finns en energisk framåtrörelse i hans bilder.
Motiven som flutit ur hans pensel genom åren bildar tillsammans en väv, en ändlös kedja av bilder som visar djuren och människan som är i ständig utveckling. Corneille är alltid på väg.

Galleri Ferm har haft en separatutställning med Corneille!

Matta 70 x 180 cm.
Litografi, ca 50 x 65 cm. inkl. ram!
Litografi, ca 50 x 65 cm. inkl. ram!
Litografi, ca 50 x 65 cm. inkl. ram!
Litografi, ca 50 x 65 cm. inkl. ram!
Litografi, ca 50 x 65 cm. inkl. ram!
Litografi, ca 80 x 60 cm.inkl. ram!
Serigrafi på duk ca. 40 x 50 cm.