James Coignard

James Coignard
1925-2008, född i Tours, Frankrike

Med några få penseldrag kan han skapa en hel värld. James Coignard tänjer på gränserna mellan det konkreta och abstrakta. Han kan konsten att skapa färgmelodier som skiftar mellan koboltblått och det blodröda, mellan det jordfärgade och nattsvarta. Hans bilder är ett konstnärligt epicentrum där linjer, bokstäver och siffror mixas med kraftfulla färgsjok.

När Coignard var 23 år gammal bestämde han sig för att bli konstnär och började ta lektioner vid l'Ecole des Arts Décoratifs i Nice. Året därpå gjorde han och konstnärskollegan Marchand des Raux en gemensam utställning på Musée Isle de France i St Jean Cap Ferrat. I samma veva fick Coignard kontakt med Henri Matisse och blev till en början influerad av hans konst. Det dröjde inte länge därefter förrän han fick upp ögonen för modernisterna Georges Braque och Marc Chagalls sätt att måla.

James Coignard hade sin första separatutställning i Paris 1960, alltsedan dess har han ställt ut på åtskilliga gallerier och museer. Han finns representerad i både privata och offentliga konstsamlingar, bland annat på Guggenheim Museum i New York.

I slutet av 1960-talet gjorde Coignard sina allra första etsningar med tekniken gravure au carborundum. Under samma decennie började han skapa brons- och glasskulpturer, vilket han fortsatt med parallelt med måleriet och grafiken.

Orginal
Övriga